Radnja filma

Snijeg je bosanskohercegovački igrani film snimljen 2008. godine u režiji Aide Begić.

Posttraumatski život udovica i kćeri bosanskih Muslimana nakon ubojstva njihovih muževa i očeva od strane vojske bosanskih Srba. Zemljište je postavljeno u poslijeratnom istočnom bosanskom selu u blizini grada Zvornika.

Debitantica Aida Begić otvara priču o istočnoj Bosni 1997. godine. Rijetko, naizgled napušteno selo nakon rata na Balkanu. Ima šest žena, djed (aktualni imam), nekoliko djevojaka i jedan dječak koji su ostali živi. Zaboravljajući sudbine voljenih, život u malom selu se nastavlja kao i obično. Barem dok jednog dana dva oštroumna biznismena ne stignu u potragu za kupovinom zemlje u ratom razorenoj Bosni. Moralne dileme, uključujući porodične vrijednosti i definiciju istinske slobode, izlaze na površinu i prisiljavaju grupu žena da formira podijeljene kampove.

Snijeg interveniše – svakako – neugodan osjećaj i patos za ratne uzroke, ali i one koji ga preživljavaju. Žene su suočene s promjenama, na bolje ili na gore. Izgubili su mnogo toga, ali ono što im je ostalo je njihova sloboda i uprkos njihovom očaju, ono što trebaju da shvate je ono što žele.

Video & Slike

1Video 3slike

Napišite vaše mišljenje o filmu

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *