Radnja filma

Savršeni krug je igrani film bosanskohercegovačkog redatelja Ademira Kenovića iz 1997.

Nakon što mu žena i dijete odu iz ratnog Sarajeva, pjesnik Hamza u svom stanu pronalazi dvojicu dječaka koji su ušli u njegov stan kako bi se skolonili od granata. Jedan od njih je nijem i zove se Kerim, a drugi, mlađi, je Adis. Dječaci su ostali bez roditelja, te u nemogućnosti da pronađe njihovu rodbinu, Hamza ih zadržava kod sebe.

Kerim i Adis nakon što je rat pokucao na vrata i u njihovo selo, krijući se od srpskih vojnika ispod kreveta, bježe prema gradu Sarajevu.

Ulaze u stan od Hamze za koji su mislili da je napušten. Samo imaju tetku Ajišu, i ona živi u naselju Bistrik. Hamza ih je prihvatio te ujutro rano odveo na Bistrik, ali tamo zatiču praznu kuću i saznaju da im je tetka stradala od grnate i da se nalazi u bolnici.Kasnije će saznati da im je tetka u Njemačkoj, a pošto vidi mnoga stradanja Hamza odlučuje ih izvesti iz opkoljenog Sarajeva i poslati kod tetke u Njemačku.

Zlatno ti je pravilo za snajper, nikad ne prelazi treći, prvog vide, drugog nišane a trećeg sto posto ubijaju – Marko

Na putu kući snajper ubija jednu ženu a ranjava cuku kojeg su odlučili povesti kući.

Hamza pokušaje da pomoću crvenog krsta izvede djecu iz opkoljenog Sarajeva ali ne uspjeva.

Bliže riba njima nego nama pitaj njih – vojnik Arbih

Jedan dan odlaze da pecaju ribu, niko ih nije zaustavljao, da bi srpski vojnici otvorili vatru na njih, spašavaju ih vojnici Arbih koji su blizu njih držali linju.

Marko, Hamzin prijatelj koji je ostao u opkoljenom Sarajevu pokušaje pomoći u prelasku djece u Njemačku. Odlučuju da pretrče sarajevski aerodrom i tako da se domognu slobode.

Bolje da se ti ovdje ženiš, nego da se ona tamo udaje – Marko

Prelaze do zgrade gdje srpski vojnici ubijaju Marka i Adisa, a Hamzu spašava Kerim ubivši srpske vojnike.

Video & Slike

1Video 3slike

Napišite vaše mišljenje o filmu

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *