Radnja filma

Halimin put je film iz 2012. godine. Režirao ga je Arsen Ostojić, a scenario je napisao Feđa Isović.

Film se otvara s predznakom glavne priče iz 1977. godine. Naslov nam govori da je to zapadna Bosna gdje je stanovništvo mješovito muslimansko i kršćansko (Vlah). U olujnoj noći prilično mlada muslimanska žena, Safija, prolazi kroz polja do kuće tetke, Halime, da joj kaže da je zakasnila dva mjeseca – trudna – naravno neoženjena, i uplašila se da će je otac ubiti ako sazna da je dijete sa hrišćaninom – Štaviše, ona voli momka!

Nešto ćemo smisliti, kaže Halima. Zatim vidimo Safiju kako skače sa ljestava na porodičnoj farmi pokušavajući da izazove pobačaj. Neefikasan. Njen otac počinje da je tuče do jednog smrti bičem kada se pojavi Slavomir, njen momak. On štapom razbija ožalošćenog oca Avdu, ali mora pobjeći kad mu sin povuče sačmaricu. Safija, tako pretučena, vraća se kod Halime, svoje tetke, a Avdine sestre, u utočište.Kasnije ćemo saznati da je nakon što je Safija potajno rađala nakon neuspjelog abortusa.

Nemam Halima ni ćeri ni sina – Avdo Halimin brat

Halima, koja je bila jalova, potajno je usvojila dijete njene nećakinje, Mirzu, i podigne ga kao svoje. Slavomir, koji je dvije godine bio u Nemačkoj da bi zaradio novac, vraća se u otmjenom automobilu kako bi vratio Safiju. Kada pita o njihovoj bebi, Safija laže i kaže mu da je mrtva rođena, a onda odlazi sa njim da podigne novu porodicu.

Dopustio sam da ga rodiš, na meni je teži posao da mu dam ime – Halimin djever

Bljesak naprijed 23 godine – sada je 2000. godina, pet godina nakon završetka rata u Bosni. U seriji trenutnih uspomena saznajemo da su i Halimin suprug i sin bili odvedeni od strane srpskih vojnika i ubijeni u masakru etničkog čišćenja.

Možemo vidjeti i da je jedan od vojnika bio mladi Slavomir – Pod nadzorom UN-a ekshumirane su masovne grobnice, kosti pažljivo raspoređene u mrtvačnici u skladištu i DNK ili uzorci krvi od preživjelih rođaka su potrebni da bi se identificirale kosti tako da mogu biti pravilno zakopani po muslimanskom običaju.

Halimin suprug, Salko, identifikovan je, ali pošto ona nije biološka majka Mirze, njen uzorak krvi neće pomoći. Ona mora pronaći Safiju koja je pobjegla prije 22 godine i od tada nije čula ništa. Slavomir je prekrstio Safiju, sada “Sofiju”, i sa porodicom od tri ćerke živi negdje na srpskoj strani. Slavomir, koji je nekada bio tako čist, traumatizovan ratnim iskustvima u srpskoj vojsci, postao je alkoholičar, duge kose i brade.

Halima je sada izgubljena patetična figura koja plete džempere za mrtve da ne bi poludjela, odlučna je da pronađe Safiju. Nevoljko će joj pomagati djever Mustafa (brat njenog pokojnog muža) koji ju je nekada prezirao zbog svoje neplodnosti, ali se sa godinama ublažio.

Šta će se dogoditi kada ona nađe Safiju / Sofiju …? pogledajte film

Video & Slike

1Video 3slike

Napišite vaše mišljenje o filmu

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *